Lange getallen in een CSV bestand uit CuBus of LEA worden fout weergegeven in Excel
bijgewerkt op een jaar geleden

Bij lange getallen die uit een CSV bestand in Excel geopend worden geeft Excel deze niet altijd goed weer.
Bijvoorbeeld betalingskenmerken worden weergegeven zonder voorloop nullen of gedeeltelijk afgebroken met E+10 in Excel.
Hieronder een voorbeeld in Excel 2016.
Andere versies van Excel zijn vergelijkbaar, maar mogelijk zitten de knoppen op andere plaatsen in het menu of op de schermen.
  • Open Excel, zonder het bestand te openen.
    Ga naar het tabblad 'Gegevens' en kies daar voor de knop 'Van tekst
image

• Kies het CSV bestand wat u wilt openen, daarna verschijnt er een scherm waarmee in een aantal stappen het bestand wordt verwerkt.
Stap 1: Kies voor gescheiden en zorg dat het vinkje voor 'Mijn gegevens bevatten kopteksten' aan staat.
image

• Kies dan voor 'Volgende'
Stap 2: Zorg dat het vinkje voor 'Puntkomma' aan staat
image

• Kies voor 'Volgende'
Stap 3:
In het voorbeeld onderaan, kies de kolommen waarvan de gegevens fout worden weergegeven zodat deze geselecteerd (zwart) worden en kies voor deze kolommen het gegevenstype 'Tekst'.
Let op: doe dit dus voor alle getal kolommen die niet goed gaan.
In het onderstaande voorbeeld zou ook de kolom Machtigings-ID gewijzigd moeten worden.
image

• Kies voor 'Voltooien'
  • Tenslotte verschijnt een scherm om aan te geven vanaf waar de gegevens geplaatst moeten worden.
    Het gemakkelijkste is om dat te doen vanaf A1.
    Er kan ook een andere startpositie gekozen worden door met de muis op een andere cel te klikken.
image